Magyarország egyik legnagyobb naperőműje

Tavaly augusztusában átadásra került Magyarország egyik legnagyobb naperőműve a Dunai Solar Park Százhalombattán. Az erőmű kapacitása 17,6 MW, mellyel közel 9000 háztartás fogyasztását képes fedezni. A befektető a MET csoport, a kivitelező pedig a Solarpro Energy Hungary Zrt., mely az üzemeltetést jelenleg is végzi a MET és MVM OVIT Zrt. közreműködésével.

A naperőmű két részből áll: az egyik, kisebbik része a Dunamenti Erőmű peremterületén, a másik pedig egy korábbi halgazdasági tó helyén épült fel, összes 40 hektáron. A kisebbik rész teljesítménye 3,9 MW, ezen a területen 98 darab inverter található. Az egykori halastó területén lévő rész teljesítménye 13,7 MW, itt 342 darab inverter, valamint 9 transzformátor található. Az erőmű több mint 76 ezer fotovoltaikus (PV) panelből áll. A polikristályos napelemek teljesítménye 280 W. A naperőmű várható élettartama 25 év, melyből 20 évre szól a KÁT szerződés.

A naperőmű várható éves termelése 25000 GWh. A rendelkezésre álló adatok alapján, az üzembe helyezés óta 2019. július 26-áig 26,545 GWh volt, tehát a várható termelés felett fog teljesíteni.  Ez a fosszilis energiatermeléssel összevetve csaknem 26 ezer tonna CO2 kibocsátását váltotta ki.

A MET tapasztalatai a Dunai Solar Parkkal kapcsolatban:

A 2018-as év egyik sikerprojektje számunkra a Dunai Solar Park. Közel kétéves előkészítés után, alig tíz hónappal az építkezési munkálatok megkezdését követően, 2018 őszétől már kereskedelmi üzemben termel a Dunai Solar Park. Az első néhány hónap eredményeit tekintve úgy gondolom, hogy maximálisan az elvárásaink szerint teljesít a naperőmű. Ráadásul a napsütéses ősz is kedvezett a kezdeti működésnek. Pilot projektként a Dunai Solar Park a MET Csoport első beruházása a megújuló energia-üzletágban, éppen ezért különösen elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel.

Forrás: https://dunaisolar.met.com/hu/hirek/a-megujulo-termeles-nem-csak-uzleti-lehetoseg/7

Leave a Reply